IKEA opent eigen museum

In de Zweedse plaats Älmhult wordt donderdag het IKEA Museum geopend. Er is gekozen voor Älmhult omdat IKEA-oprichter Ingvar Kamprad daar in 1943 de eerste vestiging van het bedrijf opende.

Het museum is zelfs gevestigd ín het originele pand. Er is 2,5 jaar aan gewerkt. Bezoekers krijgen in het museum een overzicht van de geschiedenis van het bedrijf en de verschillende interieurs die het in de loop der tijd heeft verkocht. Het museum geeft zo ook een overzicht van zo’n zeventig jaar Zweeds design.

Om de interieurs bij elkaar te krijgen, moesten de conservatoren ook allerlei vlooienmarkten en online marktplaatsen langs. Spullen namaken wilde men namelijk niet. In het museum zijn alleen originele IKEA-objecten te vinden.

Ingvar Kamprad was pas 17 jaar toen hij in 1943 de eerste vestiging van het bedrijf opende. IKEA staat voor de initialen van zijn eigen naam (IK) én de eerste letters van Elmtaryd en Agunnaryd (EA), respectievelijk de boerderij en het dorp waar Kamprad opgroeide. De oprichter leeft nog altijd. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld.

- advertentie -

Boek: Creatief met IKEA

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: