In sommige gemeenten vandaag al Dodenherdenking

Oorlogsmonument op Urk
Oorlogsmonument op Urk
In een paar streng christelijke gemeenten wordt zaterdag al Dodenherdenking gehouden. De gemeenten besloten de jaarlijkse herdenking te vervroegen omdat 4 mei dit jaar op een zondag valt. Dat meldt de NOS.


Het gaat om gemeenten als Urk, Staphorst, Ede, Rijssen, Genemuiden, Opheusden, Werkendam en Ochten. Daarnaast zijn er enkele gemeenten – waaronder Aalburg, Utrechtse Heuvelrug en Werkendam – die zowel zaterdag als zondag een herdenking hebben. Op die manier stellen ze inwoners die problemen hebben met de herdenking op zondag in de gelegenheid toch een herdenking bij te wonen.

Burgerinitiatief

De veteranenvereniging op Urk is niet blij mee dat de herdenking verplaatst is. Ze vinden het geen goede zaak dat de gesneuvelden nu niet gelijktijdig worden herdacht met de rest van Nederland. De veteranen van Urk hebben zelfs een burgerinitiatief om de zaak op de agenda van de Tweede kamer te krijgen.

Ze willen dat een herdenking op zondag voortaan ook in Urk plaats zal vinden. Het duurt echter nog even voor Dodenherdenking weer op een zondag valt. Dat is pas in 2025.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: