Indië in Den Haag – Een eeuwenoude band

Nederlands-Indië in 1893

Het Haags Historisch Museum besteedt dit jaar aandacht aan de herinneringen aan Indië en aan de cultuur die Nederlands-Indië naar de Hofstad bracht. Onder de titel Indië in Den Haag – Een eeuwenoude band is vanaf 20 april een speciale tentoonstelling te zien over de band met Nederlands-Indië.

Astrid Maagdenberg met de ukelele van oom Nono – Foto: Maaike van Grol Fotografie


Nederland was vanaf de zeventiende eeuw verbonden aan de Indische archipel, totdat daar in 1949 een einde aan kwam. Tussen 1945 en 1966 verhuisden naar schatting 350.000 mensen uit de voormalige kolonie naar Nederland. Een aanzienlijk deel daarvan vestigde zich in Den Haag. Volgens het Haags Historisch Museum is dat niet zo verwonderlijk:

Hier bevond zich het Ministerie van Koloniën en hier waren van oudsher instellingen en ondernemingen gevestigd die zaken deden op de Oost. Hier vond je vrijwel alles wat verband hield met de kolonie: van winkels voor tropenuitrusting tot toko’s met ingrediënten voor de rijsttafel. Verlofgangers vonden in de residentie een tijdelijk onderkomen en anderen bereidden zich hier voor op hun reis naar Nederlands-Indië.

In de tentoonstelling wordt allereerst stilgestaan bij de oprichting van de VOC, de totstandkoming van de plantages en de overzeese handel. Vooral in de negentiende eeuw dreef de Nederlandse economie voor een groot deel op de kolonie. De band met de Oost was in de loop der eeuwen zo sterk geworden, dat Indische kunst en gebruiksvoorwerpen werden verzameld en meegenomen naar Den Haag. De tentoonstelling laat een groot aantal verzamelde objecten zien die aantonen hoe ver de liefde voor de kolonie ging. Een liefde die, zo stelt het museum, niet altijd wederzijds was.

- advertentie -

Ook kunstenaars namen de Oost graag als onderwerp van hun werk. De schrijver Louis Couperus (1863-1923), zelf een kind uit een welvarende koloniale familie, is onder meer beroemd om zijn beschrijvingen van de Haags-Indische wereld van rond de eeuwwisseling.

Louis Couperus en Elisabeth Couperus-Baud aan de reling van het schip ‘de Prins der Nederlanden’ op weg naar Nederlands-Indië, 1921 (Collectie Letterkundig Museum)

De reis naar en van Nederlands-Indië werd veelal gemaakt met de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Aan de overtocht met deze maatschappij herinneren nog tal van bijzondere voorwerpen die in de tentoonstelling te zien zijn.

De zolderetage van het museum staat straks in het teken van de ontmoeting tussen Oost en West. Het Haags Historisch Museum:

Hier kunnen bezoekers hun hart ophalen met de geuren en kleuren van de Indische keuken die ook na de onafhankelijkheid de harten van de Hagenaars wist te veroveren. Een groot deel van de Indische cultuur in Den Haag werd gevormd door de Indo-rockers die wisten door te breken in de muziekscène. Bands als ‘The Tielman Brothers’, ‘The Blue Diamonds’ en ‘The Hot Jumpers’ nemen de bezoeker mee terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

De tentoonstelling Indië in Den Haag – Een eeuwenoude band is te zien van 20 april tot en met 15 augustus 2013.

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier