Insigne voor beëindiging treinkaping De Punt

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Er komt een nieuwe insigne voor de militairen die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping bij De Punt. Minister Hans Hillen van Defensie heeft dat maandag bekendgemaakt in de Veteranennota 2011-2012.


Op 23 mei 1977 om negen uur ’s ochtends werd de intercity van Assen naar Groningen door negen Zuid-Molukse jongeren ten hoogte van het Drentse dorp De Punt gekaapt. De Molukkers lieten de machinist, conducteur en veertig reizigers vrij. De overige vijfenveertig reizigers werden gegijzeld. Op hetzelfde moment werden in een lagere school in Bovensmilde 105 kinderen en vijf onderwijzers gegijzeld.

De gijzelnemers eisten dat de Nederlandse regering zich zou gaan inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Als aan deze eis niet werd voldaan, zouden zowel de trein als de school op 25 mei worden opgeblazen.

- advertentie -

De Nederlandse regering ging niet op de eisen in. Toen het ultimatum verstreek eisten de gijzelnemers een vrije aftocht per vliegtuig vanaf Schiphol, samen met onder meer enkele gevangenen. Ook op dat ultimatum ging de Nederlandse regering echter niet in.

Op 11 juni 1977, de kaping duurde toen al bijna drie weken, openden mariniers het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd. Op dezelfde dag werd met inzet van pantserwagens de gijzeling in Bovensmilde beëindigd.

Insigne

Minister Hillen van Defensie heeft nu voorgesteld een insigne in te stellen voor de personen die een einde maakten aan de treinkaping bij de Punt of deelnamen aan de actie ter beëindiging van de gijzeling van een school in Bovensmilde.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie moet adviseren over de vaststelling van de groep rechthebbenden.

Polygoon 1977 – Dramatisch einde van de gijzelingen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: