Integratie en desintegratie in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Wie denkt dat ‘inburgeren’ alleen een thema van deze tijd is, heeft het mis. In de periode 1815-1830 werd in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden veel over dit onderwerp nagedacht. Tijdens een colloquium in het Trippenhuis in Amsterdam wordt later deze maand uitgebreid gesproken over het vroeg negentiende-eeuwse integratieproces.

Het colloquium is georganiseerd door de in 2009 opgerichte Werkgroep Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Deze werkgroep wordt ondersteund door onder meer vakgroepen van de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit van Luik en de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen jaar werd er voor het eerst een colloquium gehouden. Tijdens dit symposium in Brussel stond het thema Taal, cultuurbeleid en natievorming onder Willem I centraal.

Het twee colloquium van de werkgroep vindt plaats op 27 mei 2011

- advertentie -in het Trippenhuis in Amsterdam. Dit keer is het thema: Inburgeren?! Over integratie en desintegratie in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De werkgroep:

Tussen 1815 en 1830 was, althans op overheidspapier, inburgeren de leus. Sommige hervormingen in het Verenigd Koninkrijk werden aanvaard, al dan niet morrend, waardoor de eenheid tussen Noord en Zuid toenam. Andere leidden uitsluitend tot toenemende oppositie en een groeiende kloof tussen groepen of gebieden in het koninkrijk. De samenleving kreeg tussen 1815 en 1830 in ieder geval op allerlei vlakken in snel tempo een nieuw of ander gezicht. Er ontstond een situatie van voortdurende integratie en desintegratie, op zowel lokaal, regionaal als nationaal niveau.

Bezoek voor meer informatie en aanmelding de website van de werkgroep.

Hadrianus Junius (1511-1575)De stad Hoorn staat de komende tijd…
Vinkemolen - Foto: CC/Paul HermansVlaamse molens openen aankomende zondag…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier