Internationale collecties over de Holocaust

Yad Vashem Foto: CC/David Shankbone
Wie maakten de eerste collectiesen archieven over de Holocaust en met welk doel deden zij dat? Dat is een van de vragen waar historici zich de komende twee dagen in Boedapast over buigen. In de Hongaarse hoofdstad wordt in het kader van het zogenaamde EHRI-project (de European Holocaust Research Infrastructure) namelijk een internationale workshop over de Historische documentatie van de Holocaust gehouden.


Volgens de organisatoren bepalen de vroege documentaties van de Holocaust nog altijd de wijze waarop er vandaag de dag naar de massavernietiging van de Europese Joden wordt gekeken. Om de historische waarde te kunnen bepalen van alle bronnen die worden bewaard in Europese archieven en documentatiecentra, vinden de initiatiefnemers het daarom van belang om te onderzoeken waarom en hoe en onder welke politieke omstandigheden deze collecties werden aangelegd.

- advertentie -

Het EHRI-project richt zich op het wereldwijd ontsluiten en verbinden van collecties en archieven over de Jodenvervolging door de Nazi’s. Het NIOD:

Deze doelstelling maakt de principiële vraag naar de herkomst van die collecties zo belangrijk.

Binnen het EHRI-project werken twintig organisaties in dertien landen al twee jaar samen om zoveel mogelijk gegevens, documenten, archieven en collecties online doorzoekbaar te maken. Er worden gegevens verzameld over allerlei archieven die materiaal over de Holocaust bevatten en deze info wordt in een database geplaatst. Het NIOD:

Al voor 42 landen werden rapporten opgesteld met beknopte informatie over de geschiedenis van de Holocaust en de archiefsituatie in die landen. Deze rapporten worden binnenkort op het internet openbaar gemaakt.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en gecoördineerd door het NIOD. Bezoek voor meer informatie de website www.ehri-project.eu.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: