Internationale première voor film Süskind

Foto: FU Works
De Nederlandse speelfilm Süskind is binnenkort te zien op het Jerusalem Film Festival. Het is de internationale première van de historische film, meldt producent Fu Works.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind (1906-1945). Deze Süskind was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de belangrijkste medewerkers van de Joodse Raad in Amsterdam. Dit in 1941door de Duitsers ingestelde bestuurslichaam was belast met de uitvoering van de door de bezetter afgekondigde anti-Joodse maatregelen.

- advertentie -

Süskind werd door de Joodse Raad aangesteld als beheerder van de Hollandsche Schouwburg. Duizenden Joden werden vanuit de schouwburg op transport gesteld naar Westerbork om van daaruit doorgestuurd te worden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Als beheerder slaagde Süskind erin ongeveer zeshonderd Joodse kinderen te laten ontsnappen.

De film over Walter Süskind is geregisseerd door Rudolf van den Berg en ging begin dit jaar in première. De rol van Süskind wordt gespeeld door Jeroen Spitzenberger.

Op het Jerusalem Film Festival is de film onderdeel van het programma ‘The Jewish Experience’ en maakt daarbinnen kans op de Avner Shaled Yad Vashem – award voor Holocaust gerelateerde films en de Lia Van Leer – award voor films over Joods erfgoed.

Bekijk ook: Pauw & Witteman over film Süskind

Afb: NIODHet NIOD, het instituut voor oorlogs,- holocaust- en…
Benedictus XVI verdedigt 'oorlogspaus' Pius XII
Foto: CC/David ShankboneHet Israëlische Holocaust-centrum Yad Vashem in Jeruzalem

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier