Inzamelingsactie voor Holocaust Namenmonument

Monument van de 102.000 stenen in Westerbork
Monument van de 102.000 stenen in Westerbork
Het Nederlands Auschwitz Comité is een inzamelingsactie gestart. Het comité wil dat er in Amsterdam een monument komt waarop alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers te vinden zijn.


Vrijdag lanceerde het comité de website www.holocaustnamenmonument.nl. Bezoekers kunnen via deze site voor 50 euro een naam adopteren. Er is ongeveer 5 miljoen euro nodig voor het monument. Niet alleen individuele donateurs kunnen namen adopteren. Scholen, bedrijven, gemeenten en andere organisaties kunnen ook namen adopteren.

Het is de bedoeling dat het Holocaust Namenmonument een plek krijgt in het Wertheimpark in Amsterdam. Hier is ook al het spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ van Jan Wolkers te vinden. Het monument zal ontworpen worden door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind die onder meer bekend is van zijn ontwerpen voor het Joods Musem in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York. Het Nederlands Auschwitz Comité over het plan:

“Eindelijk een plek waar nabestaanden hun vermoorde familieleden kunnen aanraken… Een monument met zó veel namen is ook een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben.”

De onthulling van het Holocaust Namenmonument staat gepland voor september 2015.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: