Israël op zoek naar erfgenamen Holocaustslachtoffers

Israël
Israël start een nieuwe zoektocht naar erfgenamen van Holocaustslachtoffers die nog bezittingen hebben in het land.

Aanleiding voor de zoektocht is een overeenkomst tussen het Joods Nationaal Fonds en Hashava, een organisatie die erfgenamen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zoekt die bezittingen hebben in Israël.


De organisaties hebben samen afgesproken op zoek te gaan naar erfgenamen zodat bezittingen van hun voorouders uitgekeerd kunnen worden.

- advertentie -

Verschillende oorlogsslachtoffers investeerden voor de oorlog in het toenmalige mandaatgebied Palestina. Omdat men aan het eind van de oorlog bang was dat deze bezittingen door de Britten zouden worden geconfisqueerd, zette het Joods Nationaal Fonds de bezittingen op zijn naam. Op dit moment staan veel van deze bezittingen nog altijd op naam van het fonds.

Het Joods Nationaal Fonds en Hashava hopen dat de bezittingen nu alsnog terecht kunnen komen bij erfgenamen van Holocaustslachtoffers. Het gaat vooral om aandelen, kunstobjecten en stukken grond. De totale waarde bedraagt ruim 33 miljoen euro. Volgens de instellingen weten veel van de erfgenamen helemaal niet van het bestaan van bezittingen af omdat veel aankoopbewijzen in de oorlog zijn vernietigd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →