Mens en Relatie

Israël op zoek naar erfgenamen Holocaustslachtoffers

Israël start een nieuwe zoektocht naar erfgenamen van Holocaustslachtoffers die nog bezittingen hebben in het land.

- ad -

Aanleiding voor de zoektocht is een overeenkomst tussen het Joods Nationaal Fonds en Hashava, een organisatie die erfgenamen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zoekt die bezittingen hebben in Israël. De organisaties hebben samen afgesproken op zoek te gaan naar erfgenamen zodat bezittingen van hun voorouders uitgekeerd kunnen worden.

Verschillende oorlogsslachtoffers investeerden voor de oorlog in het toenmalige mandaatgebied Palestina. Omdat men aan het eind van de oorlog bang was dat deze bezittingen door de Britten zouden worden geconfisqueerd, zette het Joods Nationaal Fonds de bezittingen op zijn naam. Op dit moment staan veel van deze bezittingen nog altijd op naam van het fonds.

Het Joods Nationaal Fonds en Hashava hopen dat de bezittingen nu alsnog terecht kunnen komen bij erfgenamen van Holocaustslachtoffers. Het gaat vooral om aandelen, kunstobjecten en stukken grond. De totale waarde bedraagt ruim 33 miljoen euro. Volgens de instellingen weten veel van de erfgenamen helemaal niet van het bestaan van bezittingen af omdat veel aankoopbewijzen in de oorlog zijn vernietigd.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱