Dark
Light

Ivan Aksakov (1823-1889)

Auteur:
1 minuut leestijd

Ivan Aksakov
Ivan Aksakov

Russisch politiek publicist en slavofiel.

Ivan Sergejevitsj Aksakov werd op 26 oktober geboren in Oefa, een Russische stad in de Oeral. Geschreven werd er in de familie Aksakov veel. Zijn vader, Sergey Aksakov, was schrijver, net als zijn broer Konstantin.

Ivan studeerde rechten en werkte van 1842 tot 1852 als ambtenaar in overheidsdienst. Hij diende tijdens de Krimoorlog (1853-1856).

Daarna ging hij zich wijden aan de zaak van de slavofielen. Hij redigeerde bij verschillende kranten. Van 1861 tot 1865 bij het dagblad Denj, van 1867 tot 1868 bij de Moskva en de Moskovitsj en van 1880 tot 1885 bij het weekblad Roes.

Ivan Aksakov was een aanhanger van het panslavisme en wilde dus dat alle Slavische landen in eenheid met elkaar verbonden zouden worden. Ook was hij een voorstander van een agressieve Russische buitenlandse politiek. Hij was met name voor een harde politiek aangaande het Ottomaanse Rijk. In de pers ventileerde hij meer dan eens zijn mening over deze en andere politieke zaken. Aksakov kwam verschillende keren in conflict met de overheid, vaak vanwege verschillen van mening inzake de vrijheid van drukpers.

De politiek publicist bracht zelf een bundel gedichten uit en was de eerste die een biografie schreef over zijn schoonvader, de dichter Fjodor Tjoettsjev. Aksakov overleed op 8 februari 1886 in Moskou en ligt begraven op de begraafplaats bij het klooster Troitse-Sergieva Lavra in Moskou.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×