Japanners dol op topstukken Mauritshuis

‘Meisje met de parel’ in Japan – Foto: Asahi Shimbun

Vanwege een verbouwing zijn verschillende topstukken van het Mauritshuis in Den Haag momenteel bezig met een wereldtournee. In Japan waren de werken vanaf 30 juni vorig jaar te zien. In een half jaar tijd kwamen ruim één miljoen Japanners naar de tentoonstelling.

Meisje met de parel – Johannes Vermeer, ca. 1665


In totaal zijn er 48 topstukken uit de collectie van het museum tentoongesteld. Het absolute topstuk was Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis:

Op de eerste dag van de tentoonstelling in Tokyo stonden er zo’n 500 mensen in de rij te wachten voor openingstijd. In de eerste drie dagen bezochten al 26.900 mensen de tentoonstelling, maar dat we in een half jaar tijd meer dan één miljoen bezoekers hebben getrokken overtreft alle verwachtingen.

Met name Vermeers Meisje met de parel bleek ongekend populair. Tijdens de tentoonstelling was dit schilderij ook veel te zien in het straatbeeld: op billboards en schermen, in winkels, in de metro en op bussen. Ter promotie van de tentoonstelling was ook een bekende Japanse actrice, afgebeeld als ‘Meisje van Vermeer’, regelmatig te zien.

- advertentie -

De reizende tentoonstelling is het gevolg van de renovatie en uitbreiding van het Mauritshuis. Tijdens de verbouwing reist een selectie van topstukken naar Japan en de Verenigde Staten. In Japan zijn de schilderijen achtereenvolgens te zien geweest in het Tokyo Metropolitan Art Museum en Kobe City Art Museum.

De tentoonstelling reist nu door naar de Verenigde Staten. Onder de titel Girl with a Pearl Earring: Dutch Paintings from the Mauritshuis zijn ze daar vanaf 26 januari te zien in het Young Fine Arts Museums of San Francisco. Hierna worden ook het High Museum of Art in Atlanta en The Frick Collection in New York aangedaan.

Medio 2014 opent het vernieuwde Mauritshuis zijn deuren. De gehele vaste collectie is dan weer terug in Den Haag en te zien in het volledig gerenoveerde stadspaleis.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: