Japanners herdenken atoombom op Nagasaki

In de Japanse stad Nagasaki is zondag herdacht dat de stad zeventig jaar eerder getroffen werd door een atoombomaanval. Door die aanval kwamen naar schatting 70.000 mensen om het leven.

Drie dagen eerder hadden de Amerikanen al een atoombom op Hiroshima gegooid. Met de atoombom wilde Amerika het Japanse Keizerrijk definitief op de knieën dwingen en een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog. Op 12 augustus besloot keizer Hirohito inderdaad tot de overgave. Er wordt nog altijd gediscussieerd over de vraag in hoeverre de aanval met de atoombom van invloed was op het besluit tot capitulatie.

Het slachtofferaantal had in Nagasaki overigens nog veel hoger kunnen liggen. Omdat het slecht weer was slaagde de bemanning van de bommenwerper er niet de bom op juiste locatie af te werpen. Daardoor vond de explosie gedeeltelijk boven dunbevolkt gebied plaats.

- advertentie -

Om 11.02 uur Japanse tijd werd in het Vredespark van Nagasaki een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers.

De herdenking van de aanval op Nagasaki werd ook bijgewoond door de Japanse premier, Shinzo Abe. Hij ligt in eigen land momenteel onder vuur omdat hij een einde wil maken aan de antimilitaristische traditie die Japan zich na de oorlog eigen maakte. In de grondwet staat dat Japan alleen een klein zelfverdedigingsleger mag hebben, maar Abe wil dat het leger meer slagkracht krijgt. Dit stuit op veel verzet onder de Japanners die de laatste dagen massaal de straat opgingen om te protesteren tegen de nieuwe veiligheidswetten van de premier.

Animatie: Hiroshima door de ogen van een kind
https://www.youtube.com/watch?v=ya3et3mhdWw Bun Hashizume was 14 jaar oud en leefde in Hiroshima, toen…
Een van de tekeningen van David Schulman (Westerbork)
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft drie bijzondere tekeningen van de Joodse kunstenaar David…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier