Japanners herdenken atoombom op Nagasaki

In de Japanse stad Nagasaki is zondag herdacht dat de stad zeventig jaar eerder getroffen werd door een atoombomaanval. Door die aanval kwamen naar schatting 70.000 mensen om het leven.

Drie dagen eerder hadden de Amerikanen al een atoombom op Hiroshima gegooid. Met de atoombom wilde Amerika het Japanse Keizerrijk definitief op de knieën dwingen en een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog. Op 12 augustus besloot keizer Hirohito inderdaad tot de overgave. Er wordt nog altijd gediscussieerd over de vraag in hoeverre de aanval met de atoombom van invloed was op het besluit tot capitulatie.

Het slachtofferaantal had in Nagasaki overigens nog veel hoger kunnen liggen. Omdat het slecht weer was slaagde de bemanning van de bommenwerper er niet de bom op juiste locatie af te werpen. Daardoor vond de explosie gedeeltelijk boven dunbevolkt gebied plaats.

- advertentie -

Om 11.02 uur Japanse tijd werd in het Vredespark van Nagasaki een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers.

De herdenking van de aanval op Nagasaki werd ook bijgewoond door de Japanse premier, Shinzo Abe. Hij ligt in eigen land momenteel onder vuur omdat hij een einde wil maken aan de antimilitaristische traditie die Japan zich na de oorlog eigen maakte. In de grondwet staat dat Japan alleen een klein zelfverdedigingsleger mag hebben, maar Abe wil dat het leger meer slagkracht krijgt. Dit stuit op veel verzet onder de Japanners die de laatste dagen massaal de straat opgingen om te protesteren tegen de nieuwe veiligheidswetten van de premier.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: