Japanse capitulatie bij Indisch Monument herdacht

Premier betreurt gevoel van miskenning Indische gemeenschap

Bij het Indisch Monument in Den Haag is zaterdag de capitulatie van Japan van 15 augustus 1945 herdacht. De herdenking werd onder meer bijgewoond door koning Willem-Alexander en premier Rutte. Laatstgenoemde zei in een toespraak het gevoel van miskenning bij de slachtoffers van de Japanse bezetting te betreuren.

De vijftiende augustus is het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië. Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn zaterdag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Zowel burgers als militairen.

Na twee minuten stilte en een kranslegging opende koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument.

Geen excuses

Premier Rutte woonde de herdenking vaker bij maar vanwege de zeventigste verjaardag van de capitulatie hield hij dit keer ook een toespraak. Overlevenden hoopten op een excuus voor de manier waarop ze na de oorlog werden behandeld door de regering. Van een excuus kwam het niet. Wel vroeg de premier aandacht voor het leed van de slachtoffers en overleven en gaf hij aan het “gevoel van miskenning over hun leed” te betreuren.

- advertentie -

De premier zei onder meer:

“Bij de Indische gemeenschap is een gevoel van miskenning blijven bestaan over het gebrek aan begrip bij anderen voor de ondergane oorlogsverschrikkingen in Azië. Dat betreur ik. […] Zeventig jaar na de Japanse capitulatie zijn we ons er meer dan ooit van bewust dat dit deel van onze geschiedenis blijvende aandacht en een actieve herinnering vraagt. Laat ons daar samen voor zorgen. Laat ons ervoor zorgen dat het gevoel van onbegrip en het verdriet dat velen daarover hebben gehad of nog hebben, langzaam maar zeker wordt weggenomen.”

Ook op andere plekken in het land zijn zaterdag de slachtoffers van de oorlog in Zuidoost-Azië herdacht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: