Japanse premier condoleert Amerikanen met oorlogsverliezen

49842De Japanse premier Shinzo Abe heeft woensdag een toespraak gehouden voor het Amerikaanse Congres. Hij stond ook stil bij de Tweede Wereldoorlog waarin de twee landen tegenover elkaar stonden.

Abe is de eerste Japanse premier die het Amerikaanse parlement heeft toegesproken. Excuses voor het oorlogsleed bood de premier niet aan, maar hij condoleerde de Amerikanen wel met de verliezen die het tijdens de Tweede Wereldoorlog leed.

Als het gaat om de oorlog worden toespraken van Japanse overheidsvertegenwoordigers altijd zeer kritisch gevolgd. Onder meer uitlatingen over zogenaamde troostmeisjes liggen gevoelig. In Japan zijn verschillende politici die stellen dat er helemaal geen bewijs is dat vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten. Daarnaast zou er geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Kritiek

Japan krijgt geregeld kritiek van buurlanden als China en Zuid-Korea die vinden dat Japan zich onvoldoende heeft verontschuldigd voor de misdaden die het tijdens de oorlog beging. Deze buurlanden hebben zwaar geleden onder de Japanse bezetting tijdens de oorlog.

- advertentie -

Excuses kwamen er woensdag dus niet, maar Abe erkende voor het Amerikaans Congres wel dat zijn land tijdens de oorlog leed veroorzaakte in verschillende Aziatische landen.

Voor de Japanse ambassade in San Francisco werd woensdag gedemonstreerd door mensen die willen dat Japan excuses aanbiedt voor begane “oorlogsmisdaden”.

In augustus wordt herdacht dat zeventig jaar geleden een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Gevreesd wordt dat de huidige conservatieve premier van Japan, Shinzo Abe, de oorlogsexcuses die het land eerder maakte, dan zal afzwakken.

Shinzo Abe spreekt Amerikaans Congres toe:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: