Japanse premier Shinzo Abe niet naar Yasukuni-monument

Yasukuni-schrijn – Foto: CC/Wiiii
Yasukuni-schrijn – Foto: CC/Wiiii
De Japanse premier Shinzo Abe is donderdag niet aanwezig bij een herdenking bij het Yasukuni-monument.

Dit monument in de Japanse hoofdstad Tokio is gewijd aan de geesten van soldaten en anderen die het leven lieten in dienst van de keizer van Japan. Ieder jaar worden hier op 15 augustus, de dag dat de Tweede Wereldoorlog officieel ten einde kwam, de Japanse veteranen uit de oorlog herdacht.


Een bezoek van de Japanse premier aan het monument ligt onder meer gevoelig in China en Zuid-Korea. Voor veel mensen in die landen staat het Yasukuni-monument symbool voor het militaristische verleden van Japan. Vorig jaar woonde Shinzo Abe de herdenking op 15 augustus wel bij maar toen was hij nog geen premier.

Ook bezoeken van ministers aan het monument liggen in de buurlanden overigens gevoelig. Naar aanleiding van het bezoek van enkele kabinetsleden aan het schrijn heeft China de Japanse ambassadeur in Peking ontboden.

- advertentie -

Boek der Zielen

Bij het monument hoort een zogenaamd Boek der Zielen waarin de namen staan van bijna 2,5 miljoen personen die in dienst van het keizerrijk werden gedood. Het monument is onder meer omstreden omdat in dit boek ook namen staan van verschillende oorlogsmisdadigers.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: