Jean-Pierre Melville-retrospectief in EYE

Jean-Pierre Melville - Foto: EYE
Jean-Pierre Melville – Foto: EYE
Filmmuseum EYE in Amsterdam eert de Franse regisseur Jean-Pierre Melville (1917-1973) volgende maand met een retrospectief, het eerste grote overzicht van zijn werk in Nederland.


Melville geldt als een van de meest invloedrijke regisseurs van de Franse naoorlogse cinema. Ook hedendaagse regisseurs als Nicolas Winding Refn, Jim Jarmusch en John Woo zijn volgens EYE schatplichtig aan de ‘uitgebeende, sterk visuele stijl” van de maker van klassieke policiers en thrillers als Le samouraï, Le cercle rouge en Un flic.

Nouvelle vague

Melville maakte tussen 1947 en 1972 dertien speelfilms. Hij begon rond 1950 als onafhankelijk filmmaker en -producent, voor die tijd een opmerkelijke stap. In die jaren werkte hij als een van de eersten buiten de studio, op locatie, met niet-professionele acteurs en beperkt budget, reden waarom filmers als François Truffaut en Jean-Luc Godard hem omarmden als geestelijk vader van de nouvelle vague.

EYE vertoont de belangrijkste van Melvilles speelfilms, waaronder de gangstertrilogie met Alain Delon en de bij het grote publiek minder bekende oorlogstrilogie Le silence de la mer, Leon Morin, prêtre en L’armée des ombres. Ook is er aandacht voor de relatie van Melville tot de nouvelle vague

- advertentie -

Het retrospectief in EYE loopt van 9 tot en met 31 januari 2014.

Trailer van ‘Le samouraï’

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier