Joodse onderduikkinderen in Roermond

Lieke Hiegentlich tijdens de oorlog – Foto: Historiehuis Roermond
In het Historiehuis Roermond is de komende tijd een tentoonstelling te zien over enkele Joodse kinderen die tijdens de oorlog in Roermond ondergedoken zaten.

Roermond kwam de oorlog niet ongeschonden door. Bekend zijn de verhalen over de evacuatie van de bevolking en het opblazen van de toren van de kathedraal. Minder bekend is het verhaal van de Joodse inwoners. In de expositie Joodse onderduikkinderen wordt het verhaal verteld van zes Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken.


Onderdeel van de expositie is de film ‘Ze is een tijdje van ons geweest’. Hierin vertelt Lieke Hiegentlich over haar onderduiktijd. Als tweejarig meisje zat ze ondergedoken bij een familie in Roermond. Twee dochters van de familie waar ze ondergedoken zat vertellen ook over die tijd.

- advertentie -

Een andere onderduiker, Herman Silbernberg, heeft zijn beleving na de oorlog vastgelegd in schilderijen. Daarnaast worden de verhalen verteld van de onderduikkinderen Eef Polak, Ernst van Gelderen, Ed van Thijn en Appie Drielsma.

De expositie Joodse onderduikkinderen is te zien tot en met 12 januari 2014. Bezoek voor meer informatie de website van Historiehuis Roermond.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier