Jules Schelvis start crowdfundingsactie voor Sobibor concerttournee

Er reed een trein naar Sobibor
Er reed een trein naar Sobibor
De 93-jarige Jules Schelvis start maandag 27 januari, International Holocaust Remembrance Day, een bijzondere crowdfundingsactie. In veertien weken tijd wil hij honderdduizend euro inzamelen zodat het herdenkingsconcert ‘Er reed een trein naar Sobibor’ een korte buitenlandse tournee kan maken.


Treinspoor bij het voormalige vernietigingskamp Sobibor
Treinspoor bij het voormalige vernietigingskamp Sobibor
Holocaust Memorial Day heeft tot doel jongeren te leren over de Holocaust en andere genociden. De dag staat dit jaar in het teken van ‘over leven’. Jules Schelvis – overlevende van de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz en nog zeven andere concentratiekampen – start op deze dag een crowdfundingsactie voor een concerttournee over het vernietigingskamp Sobibor, het kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 170.165 mensen werden vermoord, onder wie ruim 33.000 Joden uit Nederland. Schelvis was een van de slechts achttien Nederlandse overlevenden.

Met het herdenkingsconcert ‘Er reed een trein naar Sobibor’ wil Jules Schelvis, gezien zijn hoge leeftijd mogelijk voor het laatst, een internationaal appèl doen om de Holocaust nooit te vergeten.

Een reëel beeld

Tijdens het concert vertelt Jules Schelvis in fragmenten over de 72 uur lange reis naar het vernietigingskamp Sobibor. Hij schetst daarbij een reëel beeld: hoe zag de wagon er van binnen uit, wie waren zijn lotgenoten, wat bespraken zij met elkaar en wat waren zijn gedachten en emoties tijdens de verschrikkelijke reis? De fragmenten worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, dirigent Jan Vermaning, met medewerking van Marjolein Niels (mezzosopraan). Het geheel wordt ondersteund door historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

- advertentie -

De tournee start in Amsterdam en gaat via Duitsland (Berlijn) naar Lublin (Polen). Deze drie concerten symboliseren ‘de reis’ van 71 jaar geleden.

Voor de realisatie van de tournee is honderdduizend euro nodig. Jules Schelvis hoopt dit bedrag vóór 5 mei 2014 bijeen te krijgen door een combinatie van fondsenwerving en crowdfunding. Meer informatie over het concert, de tournee en de mogelijkheden om de tournee financieel te ondersteunen zijn te vinden op www.erreedeentreinnaarsobibor.nl

‘Er reed een trein naar Sobibor’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: