Juliana’s maanstenen te zien in museum Boerhaave

Met een tentoonstelling getiteld ‘Retourtje maan’ besteedt museum Boerhaave in Leiden de komende tijd aandacht aan de Apollo-missie die het uitzicht van de mens voorgoed veranderde.

Precies veertig jaar geleden keek de hele wereld toe hoe twee astronauten, Edwin Aldrin en Neil Armstrong, de eerste stappen op de maan zetten. De maan was niet langer iets abstracts. De eerste mensen die op de maan liepen, lieten niet alleen voetstappen achter maar namen ook iets mee terug naar de aarde: miljarden jaren oude maanstenen.

Juliana’s maanstenen
Tijdens zes bemande maanvluchten van het Apollo-programma werd in totaal 382 kilo maanpuin verplaatst van de maan naar de aarde. Twee originele monsters maangruis zijn vanaf aankomende woensdag in museum Boerhaave te bekijken. De Amerikaanse president Richard Nixon schonk de monsters begin jaren zeventig aan koningin Juliana. Zij schonk ze vervolgens aan het museum in Leiden.

Het gaat om een om een stuk maangruis afkomstig van de Mare Tranquillitatis (Zee der Rust, de vlakte waar de Apollo landde) dat werd meegenomen door de bemanning van de Apollo 11-missie en maangruis uit de maankrater Littrow in het Taurusgebergte dat werd meegebracht met de laatste missie van het Apollo-project, Apollo 17.

In het museum zijn ook de authentieke Apollo-filmbeelden te bekijken, waarin de herkomst van de maanstenen wordt getoond. De tentoonstelling Retourtje maan loopt van 8 juli tot 30 augustus 2009.