Junipero Serra, een omstreden heilige

Heilig verklaard door paus Franciscus

Paus Franciscus heeft afgelopen week de Spaanse missionaris Junipero Serra heilig verklaard. De missionaris werkte in de achttiende eeuw in Californië en is niet geheel onomstreden omdat hij volgens sommigen zou hebben bijgedragen aan de teloorgang van de indiaanse cultuur in het gebied.

Junipero Serra
Junipero Serra
Steven Hackel, een hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Californië die ook een boek schreef over Junipero Serra, stelt zelfs dat de missionaris verantwoordelijk is voor de dood van tienduizenden ‘indianen’. Een andere auteur noemde het voornemen van de paus om Serra heilig te verklaren eerder ‘schandalig’:

“Óf de paus is onwetend over wat er in Californië is gebeurd tijdens de missieperiode óf het kan hem niets schelen.”

Patroon van Californië

Junípero Serra, geboren als Miguel Jose Serra, is de patroon van Californië. Als Spaanse franciscaner missionaris vestigde hij in het kustgebied van de huidige staat Californië de eerste missieposten en verrichtte hij zendingswerk.

De eerste missiepost die hij in de nieuwe kolonie stichtte was San Diego de Alcalá (nu San Diego). Daarna volgden nog missies in Monterey (1770), San Francisco (1776) en Santa Clara (1777).

- advertentie -

Paus Johannes Paulus II verklaarde Serra in 1988 zalig. De heiligverklaring door paus Franciscus werd afgelopen week bijgewoond door zo’n 25.000 gelovigen. Het was de eerste heiligverklaring op Amerikaanse bodem. Tijdens een openluchtmis in Washington prees de paus de missionaris onder meer om zijn moed om in het destijds onbekende gebied het woord van God te verspreiden. Hij erkende ook dat er in deze periode fouten gemaakt zijn tegen de oorspronkelijke Amerikaanse bewoners.

Boek: Junipero Serra. California’s Founding Father

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: