Kabinet stelt geen onderzoek in naar geweld Nederlands-Indië

Oude kaart van Nederlands-Indië – Afb: KRL Museum
Het kabinet gaat zelf geen opdracht geven voor een grootschalig onderzoek naar het geweld in Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatieoorlog. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft dat deze week per brief laten weten aan Harry van Bommel van de SP.

De SP had de minister gevraagd of het kabinet een onderzoek wilde instellen, nadat de Volkskrant foto’s had gepubliceerd van- advertentie -
De Volkskrant bracht vorige maand foto’s naar buiten van executies in Nederlands-Indië

executies in voormalig Nederlands-Indië. De beelden werden vermoedelijk gemaakt tijdens de politionele acties.

Op een foto is te zien hoe drie personen, hoogstwaarschijnlijk Indonesiërs, voor een greppel worden geëxecuteerd. Een andere foto toont een groot aantal lijken in de greppel met enkele mannen in Nederlandse uniformen die toekijken.

Eerder pleitten de directeuren van drie onderzoeksinstituten al voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949.

Minister Rosenthal laat weten dat het kabinet geen sturende of begeleidende rol gaat spelen bij zo’n eventueel onderzoek. De minister schrijft onder meer:

Vanzelfsprekend staat het de instituten vrij om binnen hun programma en verantwoordelijkheidsgebied ruimte te maken voor studie naar het geweldsgebruik in de periode van dekolonisatie. Zij zijn hiervoor geëquipeerd en zij beschikken over de benodigde onderzoeksbudgetten. Zij kunnen dit onderzoek desgewenst in gezamenlijkheid doen met internationale partners.

Het NIOD, een van de instituten dat voor een onderzoek pleitte, laat tegenover de Telegraaf weten het besluit van de minister te betreuren. Volgens NIOD-woordvoerder David Barnouw is het “wachten op een nieuwe regering”.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier