Dark
Light

Kalender 2014-2018: Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog

Auteur:
1 minuut leestijd
Kalender 2014-2018: Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog
Kalender 2014-2018: Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog

Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog staat boordevol met weetjes. Met deze unieke kalender volg je dag na dag, vijf jaar lang, wat er precies een eeuw geleden gebeurde tijdens de oorlog.

Kalender 2014-2018
Kalender 2014-2018
Van 2014 tot en met 2018 ontdek je hoe het er 100 geleden aan toeging in talloze Vlaamse dorpen en steden, aan de IJzer, aan het Russisch front, in het Midden-Oosten. Je leest over veldslagen en bombardementen, maar ook over het dagelijkse leven en de grote rol die het weer speelde in het conflict.

Deze jaarkalender is een originele manier om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. De inhoud werd samengesteld door auteur en journalist Robert Declerck (Ledeberg). Hij maakte gebruik van oude kranten, brieven, dagboeken van onbekende soldaten en verpleegsters tot bekende auteurs als Stijn Streuvels en Tolkien en politici als Winston Chruchill. Daarnaast toont de kalender je de weg naar monumenten, musea en kerkhoven die vandaag nog herinneren aan de grote oorlog.

Fragmenten uit de kalender:

17/02/1917: In de Middellandse Zee torpedeert een Duitse onderzeeboot het Franse passagiersschip Athos. Opmerkelijk zijn de passagiers aan boord: ongeveer 900 Chinezen, van wie er 543 om het leven komen. Grote aantallen Chinese arbeiders worden tijdens de oorlog naar Europa gevoerd om er te werken.

10/04/1915: Het blijft maar slecht weer aan het front. Een Duitse soldaat schrijft naar huis: ‘Beroerd weer, koud, regenachtig. In de loopgraven stond er 30 tot 40 centimeter slijk en water. Onze kleding, door en door nat en doordrenkt met leem, zoog zich vast en drukte op onze verstijfde ledematen.’

11/11/1918: Slechts twee minuten vooraleer om 11 u de wapenstilstand ingaat, treft het vuur van een Duitse scherpschutter de 25-jarige Canadese soldaat George Price in het hart. Hij is daarmee wellicht het laatste slachtoffer van deze oorlog, Hij rust nu op het Saint-Symphorien War Graves Commission Cemetery.

Bekijk dit boek bij:

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×