Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Kamp Westerbork herdenkt transport Sinti en Roma

1 minuut leestijd

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork op transport werden gesteld. Daarom wordt op zondag 18 mei 2014 een herdenking gehouden. Het herdenkingsprogramma bij De 102.000 Stenen, in het bijzonder de 213 stenen met een vlammetje, zal bestaan uit overdenkingen, gebeden en muziek.

Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Beelden van dit transport zijn vastgelegd op film. Uit dit materiaal komt het wereldberoemde beeld van ‘het meisje tussen de wagondeuren’, als symbool voor Jodenvervolging. Dit meisje is in werkelijkheid Settela Steinbach, een Sintezza. Ter herinnering aan deze vervolging vindt op 18 mei 2014 een herdenkingsprogramma plaats op het voormalig kampterrein.

Gedurende de maand mei is in het museum ook de tentoonstelling Berookte Beelden van Ron Glasbeek te zien, met grisailles van Sinti en Roma toen en nu. Voorafgaand aan de herdenking wordt er om 12.00 uur een rondleiding gegeven over het kampterrein. De herdenking vindt om 13.00 uur plaats op het voormalig kampterrein. Het terrein van kamp Westerbork is lopend of per bus bereikbaar. Bezoek voor meer informatie de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.