Kans op vervolging Karremans toegenomen

1 minuut leestijd

Kans op vervolging Karremans toegenomen
De kans dat oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt vervolgd lijkt te zijn toegenomen. De NOS meldde woensdag dat de landelijke reflectiekamer de top van het Openbaar Ministerie (OM) positief heeft geadviseerd over de vervolging van Karremans.

Twee jaar geleden deden enkele nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica aangifte tegen Karremans, zijn plaatsvervanger Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen. Zehouden het drietal medeverantwoordelijk voor de dood van hun familieleden.

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Ratko Mladic liep Srebrenica zestien jaar geleden onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat dat aanwezig was in Srebrenica wist de hierop volgende genocide niet te voorkomen. Naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens werden na de val van de moslimenclave om het leven gebracht.

Verschillende nabestaanden van de slachtoffers houden de leiders van Dutchbat medeverantwoordelijk voor het drama. Hen wordt onder meer verweten dat ze moslims van de compound zetten terwijl ze hadden kunnen weten dat hun leven gevaar liep.

Juli vorig jaar bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse Staat aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.

Karremans gaf in augustus 2011 een interview aan Nieuwsuur:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie