KB exposeert bijzondere topstukken

//
1 minuut leestijd

De Beatrijs, 1347
De Beatrijs, 1347
De Koninklijke Bibliotheek exposeert vanaf woensdag een selectie topstukken uit de eigen collectie. In de tijdelijke expositie zijn onder andere de Beatrijs en de eerste Donald Duck van dichtbij te bekijken. Opvallend in deze expo zijn ook het grootste boek (150 cm hoog) en het kleinste boek (6 mm hoog) uit de bibliotheekcollectie.


De stukken worden geëxposeerd in de Expositie Topstukken KB, de tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek. Voorheen heette deze ruimte De Verdieping van Nederland en exposeerde ook het Nationaal Archief hier bijzondere objecten. Deze archiefsintellingen heeft sinds kort echter een eigen publiekscentrum.

De KB exposeert de komende maanden onder meer de eerste Donald Duck. In oktober 1952 kregen Nederlandse kinderen het eerste nummer van deze strip in handen. Naast strips over Donald en zijn neefjes en over de Kleine Boze Wolf bevatte het ter kennismaking een ‘duizend-horloges-prijsvraag’. Iedereen kon een horloge met Disneyfiguren winnen. De Nederlandse kinderen hadden vanaf dat moment net als hun leeftijdgenoten in Amerika, Engeland, Frankrijk en vele andere landen een eigen ”Walt Disney-krant”.

De non Beatrijs

Een ander bijzonder object dat geëxposeerd wordt is de veertiende eeuwse Beatrijs. Dit handschrift vertelt het verhaal van de non Beatrijs die verliefd wordt op een aantrekkelijke jongeman en haar klooster verlaat. Zeven jaar duurt haar geluk. Dan wordt ze door haar minnaar in de steek gelaten en leeft ze zeven jaren in bittere armoede. Ze besluit terug te gaan naar het klooster in de hoop daar in genade te worden aangenomen. Tot haar verwondering heeft niemand haar gemist. Maria de moeder Gods zelf, heeft tijdens Beatrijs’ afwezigheid haar taken als kosteres waargenomen.

De enige Middelnederlandse versie van het dichtwerk met dit verhaal wordt bewaard in dit kostbare handschrift uit 1374. In de letter V waarmee het verhaal opent, zijn de hoofdpersonen uit deze legende afgebeeld: zuster Beatrijs knielt voor Maria die het Christuskind op haar arm houdt. Virtueel bladeren door dit bijzondere boek kan via de website van de KB.

De topstukken zijn te bij de KB te zien tot en met 2 februari 2014.

Op Historiek lichten we iedere week één van de topstukken uit. Klik hier voor deze samenwerkingsrubriek

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Van goud naar eenvoud. Boekproductie in de Middeleeuwen

Hierna verschenen

De eerste loterijen

0
Reageren op dit bericht?x