Dark
Light

Kea Bouman, de laatste Nederlandse grandslam-winnares

Won in 1927 Roland Garros
Auteur:
1 minuut leestijd
Kea Bouman de laatste Nederlandse winnares Roland Garros
Kea Bouman de laatste Nederlandse winnares Roland Garros

Slechts één keer won een Nederlandse tennisster een grandslamtoernooi. Dit gebeurde in 1929. Kea Bouman uit Almelo won toen de Open Franse Kampioenschappen, het toernooi dat tegenwoordig bekendstaat als Roland Garros.

Kea Bouman op het Franse Open van 1927 met de Amerikaanse tennisser Bill Tilden, de verliezend finalist in het heren enkelspel
Kea Bouman op het Franse Open van 1927 met de Amerikaanse tennisser Bill Tilden, de verliezend finalist in het heren enkelspel (cc – Anefo)
Bij het grote publiek is ze een stuk minder bekend dan Richard Krajicek, de Wimbledon-winnaar van 1996. Dat is niet heel vreemd aangezien veel mensen via de televisie live getuige ware van de overwinning van Krajicek. Kornelia (Kea) Bouman verdient echter ook enige aandacht. Zij won immers ook ooit een grandslamtoernooi. En tot 1996 was ze zelfs de enige Nederlandse winnaar van een grandslam.

Golf en hockey

Dat de Nederlandse het beroemde toernooi in Parijs in 1927 won was bijzonder. Ze werd daarmee namelijk ook de eerste buitenlandse winnaar van het toernooi. Tot 1925 was het Franse Open alleen toegankelijk voor Franse tennissers. Pas daarna mochten ook buitenlanders meedoen. In de finale van 1927 versloeg de Nederlandse Irene Bowder Peacock uit Zuid-Afrika in straight sets (6–2, 6–4).

Kea Bouman werd in haar carrière in totaal veertien keer Nederlands kampioene. Op Wimbledon behaalde ze ooit de kwartfinale. De Nederlandse was overigens niet alleen goed in tennis. Ze was ook hockeyinternational en Nederlands kampioene golf. In Arnhem en Amsterdam zijn straten naar de sporter vernoemd.

Lees ook: Roland Garros, vliegtuigpionier uit de Eerste Wereldoorlog
…en: Suzanne Lenglen, een flamboyante tennisdiva
Meer sportgeschiedenis

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×