Week van de koloniale geschiedenis

Kernramp Tsjernobyl wereldwijd herdacht

Reactor van Tsjernobyl – Foto: CC/Carl Montgomery
Het is vandaag precies vijfentwintig jaar geleden dat er een ongeluk gebeurde in de kernreactor in het stadje Tsjernobyl in het huidige Oekraïne. Wereldwijd wordt vandaag stilgestaan bij de grootste kernramp uit de geschiedenis.

De herdenking begon vannacht met een dienst in de Russisch-Orthodoxe Kerk in Kiev. Patriarch Kyrill liet daar de klokken vijfentwintig keer luiden op het moment dat precies vijfentwintig jaar geleden een explosie het begin van de ramp inluidde. De Oekraïense premier, Viktor Yanukovych, woonde de dienst bij.- advertentie -

Yanukovych bezoekt vandaag samen met de Russische president Dimitry Medvedev het rampgebied. Nog steeds is een gebied van dertig kilometer rond de reactor alleen onder zeer strenge restrictie toegankelijk.

Slachtofferaantal

Hoeveel mensen er door de kernramp bij Tsjernobyl precies om het leven zijn gekomen is nog altijd niet duidelijk. De schattingen lopen enorm uiteen. Terwijl natuurorganisatie Greenpeace uitgaat van ongeveer 100.000 doden beweert UNSCEAR, het wetenschappelijk agentschap van de Verenigde Naties dat er slechts 31 overlijdens rechtstreeks aan de ramp te wijden zijn. Dezelfde organisatie maakt echter ook melding van zesduizend gevallen van schildklierkanker. Vijftien mensen die deze ziekte waarschijnlijk als gevolg van de kernramp kregen, zijn inmiddels overleden.

Discussie kernenergie

De herdenking van de grootste kernramp in de geschiedenis komt net op het moment dat wereldwijd veel discussie is losgebarsten over kernenergie. Dit naar aanleiding van problemen in de kerncentrale van Fukushima, Japan. Die problemen ontstonden nog geen twee maanden geleden nadat het eiland werd getroffen door een tsunami en aardbeving. In Duitsland en Frankrijk gingen daarom maandag al honderden mensen de straat op om te protesteren tegen kernenergie.

De kernreactor in Tsjernobyl werd na de ramp afgesloten met een betonnen sarcofaag die nodig aan vervanging toe is. Vorige week werd daarom in Kiev een donorconferentie gehouden om geld in te zamelen voor een nieuwe kap om het complex, waarbij het kernafval geleidelijk kan worden opgeruimd. Tijdens die conferentie is 550 miljoen euro opgehaald. In totaal is 740 miljoen euro nodig voor de nieuwe sarcofaag.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: