Week van de koloniale geschiedenis

Klagende bezoeker moet ‘zelf maar een Rembrandt kopen’

De tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum is enorm populair. Zo populair dat er flink geklaagd wordt over de drukte, vooral door Nederlanders. Museumdirecteur Wim Pijbes snapt het geklaag, maar is het niet met alle kritiek eens.

- ad -

Rembrandt Harmensz. van Rijn - Portret van een paar als Oud-Testamentische figuren, genaamd 'Het Joodse bruidje'
Rembrandt Harmensz. van Rijn – Portret van een paar als Oud-Testamentische figuren, genaamd ‘Het Joodse bruidje’
Late Rembrandt is al door 400.000 mensen bezocht. Rustig voor een schilderij van Rembrandt staan is er in de meeste gevallen dan ook niet bij. Het is vooral een kwestie van over elkaar schouders kijken.

In een artikel in Trouw erkent Wim Pijbes dat het erg druk is en dat daar honderden klachten over zijn binnengekomen. Een van de bezoekers eiste bijvoorbeeld geld terug na een verpeste ochtend “over elkaars schouders” kijken. Volgens Pijbes is de drukte echter niet ongekend. In het Uffizi, in de Sixtijnse Kapel of voor de Mona Lisa is het volgens hem nog veel drukker.

Contemplatie

Wim Pijbes kreeg ook een klacht onder ogen van een bezoeker die klaagde dat het bij de werken van Rembrandt te druk was voor contemplatie. Op begrip van de museumdirecteur hoeft deze bezoeker niet te rekenen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

“Ik denk: koop dan zelf een Rembrandt. Een museum is geen stiltezone.”


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱