/

Klein beetje hoop voor met sluiting bedreigde musea

Tweede Kamer
Maandag werd in de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen gesproken en het lijkt erop dat er misschien wat hoop is voor vier met sluiting bedreigde rijksmusea (Rijksmuseum Twenthe, het Geldmuseum, Huis Doorn en Slot Loevestein). Regeringspartij PvdA uitte namelijk veel kritiek op de bezuiningsplannen.

De Nederlandse Museumvereniging luidde enkele maanden geleden de noodklok.


De vier genoemde rijksmusea zouden volgend jaar mogelijk de deuren al moeten sluiten als gevolg van het schrappen van het zogenaamde expositiebudget. De minister besloot tot deze bezuiniging op advies van de Raad van Cultuur.

Verschillende oppositiepartijen (waaronder CDA, SP, ChristenUnie en D66) verzetten zich al maanden tegen de geplande bezuiniging en hopen dat er een manier kan worden gevonden om de vier musea toch open te houden voor het publiek. Om echt wat te kunnen doen hebben de partijen echter steun nodig van een van de regeringspartijen.

De PvdA lijkt nu eventueel bereid de helpende hand te bieden. Tijdens een debat in de Tweede Kamer leverde PvdA-Kamerlid Jacques Monasch veel kritiek op de bezuiningsplannen. Volgens hem kan het niet de bedoeling zijn dat de collecties van de vier musea straks niet meer te zien zijn voor het publiek. Of de PvdA ook voorstellen van de oppositie gaat steunen om de musea open te houden is echter nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wordt er dinsdag over de voorstellen gestemd.

Mona Keijzer van het CDA stelde eerder deze maand voor 1,5 miljoen euro vrij te maken voor de vier bedreigde musea zodat die in ieder geval in 2013 open kunnen blijven.

Bekijk meer over:

Museumnieuws, Politieke geschiedenis

Categorieën

Vorige verhaal

De lange formatie van 1977

Volgende verhaal

Ouderenpartijen in de Tweede Kamer