Klokhuis duikt in de canon van Nederland

Mustafa Marghadi bij de Nachtwacht – Foto: NTR
In jeugdtelevisieprogramma Het Klokhuis wordt vanaf donderdag 27 oktober uitgebreid aandacht besteed aan de vaderlandse geschiedenis. Iedere donderdag wordt vanaf dat moment één van de vijftig vensters van de canon van Nederland behandeld.

De nieuwe serie, getiteld Het Klokhuis maakt Geschiedenis, is ontwikkeld door de NTR en het Nationaal Historisch Museum (NHM). Iedere donderdag wordt een nieuw venster behandeld. Tijdens de eerste serie komen zeventien van de in totaal vijftig canonvensters aan bod. De NTR:- advertentie -
Lisa Wade vertelt over Hugo de Groot – Foto: NTR

Wat is het geheim van de schilderkunst van Rembrandt? Wie waren de patriotten? Hoe ontsnapte Hugo de Groot? Wie was Willem van Oranje? Hoe is de grachtengordel ontstaan? Geschiedenis van lang geleden (hunebedden 5000 v.Chr.) maar ook van recentere datum (Annie M.G. Schmidt) komt in de serie aan bod.

In de eerste aflevering gaat presentator Mustafa Marghadi op zoek naar het geheim achter de schilderkunst van Rembrandt. Hij legt de kijkers onder meer uit wat Rembrandt zo bijzonder maakte en daarnaast laat kunstschilder Wim Schot in deze eerste aflevering zien hoe de oude meester te werk ging.

De eerste drie afleveringen van Het Klokhuis maakt Geschiedenis gaan op 18 oktober in première op het Cinekid Festival. De lancering van de serie sluit aan bij de nationale Maand van de Geschiedenis die in oktober in Nederland gehouden wordt.

Lees ook: Poëtische non-fictie en de overzichtelijkheid van lijsten

Still uit de trailerWillem Holleeder wil voorkomen dat de…
Rijk de Gooyer in 1975 - Foto: CC/AVROActeur Rijk…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier