KNAW-instituten samengevoegd in tropeninstituut

Studiezaal van het NIOD
Studiezaal van het NIOD
Enkele KNAW-instituten, waaronder het NIOD en het Meertens Instituut, verhuizen volgend jaar naar het gebouw van het tropeninstituut KIT in Amsterdam. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft dat besloten.


De KNAW maakte een jaar geleden bekend zes van haar instituten te willen samenvoegen tot een zogenaamd Humanities Center. Naast het NIOD zijn het Meertens Instituut, Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis (ING), het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) en het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) betrokken bij deze reorganisatie.

Met uitzondering van het KITLV en het IISG verhuizen de instellingen in de loop van 2015 naar het tropeninstituut KIT. Sinds de jaarwisseling staat het gebouw van dit instituut grotendeels leeg.

Onafhankelijkheid

Een jaar geleden maakte het NIOD nog bezwaar tegen een fusie omdat die de onafhankelijkheid van het instituut in gevaar zou brengen. Volgens het KNAW is er echter geen sprake van een echte fusie en is het gebouw van het tropeninstituut groot genoeg om zowel het archief als de medewerkers van het NIOD te huisvesten. Eerder was er sprake van dat deze twee takken gesplitst zouden worden.

- advertentie -

Tegenover de Volkskrant zegt KNAW-medewerker Jan Willem Gunning dat het nooit de bedoeling is geweest de instellingen samen te voegen tot een “megalomaan instituut”. De overkoepelende organisatie hoopt wel dat de instituten van het ‘Humanities Center’, die volgens Grunning wetenschappelijk autonoom blijven en hun eigen naam behouden, inhoudelijk meer gaan samenwerken.

Lees ook: Waarom het NIOD niet wil opgaan in een mega-instelling (mei 2013)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: