Bij het Indisch Monument wordt ieder jaar op 15 augustus herdacht dat op die dag een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder wordt dan stilgestaan bij álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De herdenking wordt dit jaar ook bijgewoond door koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte.
De minister-president spreekt dit jaar de Herdenkingsrede uit tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hij doet dit als representant van de Indische naoorlogse generatie. De vader van de premier had een handelsonderneming in toenmalig Nederlands-Indië en diens eerste vrouw overleed in de zomer van 1945 in een Jappenkamp. Rutte’s vader zat ook in een Japans kamp maar overleefde de oorlog. Na de oorlog bleef hij aanvankelijk in Indië. In de jaren vijftig keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland, nadat Soekarno als president van het inmiddels onafhankelijke Indonesië alle Nederlanders het land uitzette. Mark Rutte werd in 1967 in Den Haag geboren.
Oorlogsgeneratie
Tijdens de herdenking in Den Haag wordt de oorlogsgeneratie vertegenwoordigd door Aarnout Loudon, die als kleuter in een kamp zat en zijn vader verloor in de oorlog. De jongste generatie wordt vertegenwoordigd door Maddy Batelaan, een leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, de school die het Indisch monument heeft geadopteerd.
Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is de Nationale Herdenking dit jaar niet openbaar en is er een aangepaste programmering. Net als bij de Dodenherdenking op 4 mei wordt het publiek opgeroepen om de herdenking zoveel mogelijk vanuit huis te volgen. De herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.
Lees ook: Het Indisch Monument in Den Haag en de Indië-herdenking
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië