Koning leest namen Holocaust-slachtoffers

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag deelgenomen aan het initiatief De 102.000 Namen Lezen van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Gedurende tien minuten las hij, net als zevenhonderd andere lezers, honderdvijftig namen en leeftijden van slachtoffers van de Holocaust.


De koning ging daarna in gesprek met vrijwilligers en andere lezers.

Van 22 januari tot en met 27 januari 2015 worden op het terrein van kamp Westerbork de namen voorgelezen van de 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. De namen worden gedurende 116 uur in alfabetische volgorde genoemd.

Directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder onderstreept het belang van het bezoek van de Koning.

- advertentie -

“Het is van grote betekenis dat Koning Willem-Alexander actief heeft bijgedragen aan ‘De 102.000 Namen Lezen’. Het staatshoofd heeft zich op deze wijze verbonden met de 700 kamp- en onderduikoverlevenden, scholieren, volksvertegenwoordigers, nabestaanden en zovele ‘gewone’ Nederlanders, die met het lezen van de namen respect betuigen aan de 102.000 Joodse en Roma & Sinti slachtoffers uit ons land. Een krachtig signaal, waarmee de herinnering aan hen levend wordt gehouden.”

Het is de derde keer dat het gesproken monument ‘De 102.000 Namen Lezen’ tot stand is gebracht. Op 27 januari 2015 is het zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz in Polen werd bevrijd. Veel vanuit Nederland gedeporteerde slachtoffers van de Holocaust kwamen hier om het leven.

Het lezen is 24 uur per dag te volgen op locatie en via internet. De speciaal gemaakte website www.102000namenlezen.nl toont de livestream en de live feed met reacties op het gesproken monument.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: