Koning mét baard op herdenkingsmunt Woudagemaal

//
1 minuut leestijd
Koning Willem-Alexander met baard op de Woudagemaal-herdenkingsmunt
Koning Willem-Alexander met baard op de Woudagemaal-herdenkingsmunt (Foto: Koninklijke Nederlandse Munt)

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt uitgebracht. Hoewel het officieel vooral draait om het jubilerende erfgoed, trekt het portret van koning Willem-Alexander op de voorzijde misschien nog wel meer de aandacht. Het is namelijk de eerste munt waarop de koning met baard is afgebeeld.

Achterzijde van het Woudagemaal Tientje
Achterzijde van het Woudagemaal Tientje (Foto: Koninklijke Nederlandse Munt)
Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het werd in 1920, precies een eeuw geleden, geopend door koningin Wilhelmina en had als taak overtollig water vanuit Friesland in de vroegere Zuiderzee te pompen. Bij extreem hoge waterstanden brengt Waterschap Friesland de ‘stoomkathedraal’ nog wel eens tot leven om in enkele dagen een grote hoeveelheid overtollig water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer te pompen.

Sinds 1977 is het Woudagemaal beschermd monument en in 1988 werd het gemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het monument is vernoemd naar Dirk Frederik Wouda (1880-1961), een voormalig hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland. Hij ontwierp het gemaal in de stijl van de Amsterdamse School. De schoorsteen van het gemaal is zestig meter hoog.

Munten

De Woudagemaal-munt die ter gelegenheid van het jubileum wordt geslagen is ontworpen door beeldend kunstenaar Berend Strik, die in 2006 ook al het Rembrandt Vijfje maakte. Op de voorzijde is de vlag van Friesland te zien, met daarachter het portret van de Koning en eronder een fragment van de kanalen die het Woudagemaal omringen. De achterzijde toont het gemaal in vogelperspectief. De munt wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.

Er komen 60.000 reguliere munten van vijf euro in omloop, maar de kans is klein dat de munt ook daadwerkelijk als betaalmiddel gebruikt zal worden. Normaal gesproken worden dit soort munten vooral gebruikt als verzamelstuk. Er verschijnt ook een Woudagemaal Tientje, die kost bijna vijfhonderd euro.

Boek: Het Ir. D. F. Woudagemaal

Ir. D.F. Wouda-gemaal in Lemmer
Ir. D.F. Wouda-gemaal in Lemmer (CC0 – Pixabay – alkemade)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie