Koning opent vernieuwd Museum Het Prinsenhof

/
1 minuut leestijd

Prinsenhof in Delft
Prinsenhof in Delft
Koning Willem-Alexander opent volgende maand het vernieuwde Museum Het Prinsenhof in Delft. Het museum schenkt aandacht aan drie thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en ‘Meesters in innovatie’.


Vanwege de herinrichting sloot het museum in februari de deuren. Op vrijdag 23 mei heropent koning Willem-Alexander het museum. Het Prinsenhof heeft dan een nieuwe presentatie waarin aandacht wordt geschonken aan drie thema’s waar Delft bekend mee is geworden.

Het Prinsenhof bevindt zich aan het Sint Agathaplein in Delft en heeft een belangrijke plek in de Nederlandse geschiedenis. Niet alleen werd een deel van het Prinsenhof tussen 1572 en 1584 door prins Willem van Oranje als woonplaats gebruikt, de vader des vaderlands werd ook in het gebouw vermoord. In het vernieuwde museum wordt dan ook uitgebreid stilgestaan bij deze geschiedenis. Niet alleen zijn leven en dood komen aan bod, maar ook het Oranjehuis en de invloeden die de Willem van Oranje nog steeds heeft op het Nederland van nu.

Het tweede thema vertelt het verhaal van het Delfts Blauw, dat is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Nederlandse iconen wereldwijd. Te zien is hoe het in Delft is gelukt om het zeventiende-eeuws kostbare Chinese porselein te imiteren, waarna het product uiteindelijk zo´n succes werd dat het een eigen, internationale status verwierf. Zowel topstukken uit de collectie als interessante misbaksels staan centraal maar ook de innovatieve kracht van de Delftse plateelbakkers en het economisch succes.

Innovatie

In het derde thema van het museum, ‘Meesters in innovatie’, maakt het publiek kennis met beroemde Delftse kunstenaars en wetenschappers, zoals Michiel van Mierevelt, Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Dit onderdeel biedt een dwarsdoorsnede uit de collecties van Museum Prinsenhof Delft in een interactieve en uitnodigende presentatie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie