80.000 boeken tot 1870 online beschikbaar

Webdienst boeken.kb.nl
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft maar liefst 80.000 boeken tot 1870 gedigitaliseerd en online gezet. De nieuwe webdienst boeken.kb.nl is woensdag officieel geïntroduceerd.

Eind 2011 startte Google met het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie tot 1870. De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de achttiende en negentiende eeuw


die van belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld.

- advertentie -

In 2010 tekenden de KB en Google een overeenkomst waarin Google minstens 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseert. Deze overeenkomst is een aanvulling op de eigen digitaliseringsinitiatieven van de KB. Het gaat om Nederlandse publicaties binnen het publieke domein waarop geen auteursrecht meer rust. De gedigitaliseerde boeken zijn ‘full text’ doorzoekbaar en gratis toegankelijk gemaakt via Google Books en de webdienst van de bibliotheek.

Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, over het project:

Dit is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking. De KB kan kosteloos een belangrijk deel van haar collectie digitaliseren en Google Book Search verwerft hoogwaardige content. De grote winnaar is het publiek, in het bijzonder wetenschappers, die veel beter toegang krijgen tot de collectie van onze nationale bibliotheek.

In totaal worden er dus 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw gedigitaliseerd. De helft van die boeken is inmiddels verwerkt, de rest volgt de komende tijd.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier