Koninklijke foto’s van Vincent Mentzel

In het nieuw te openen museum Het Hof van Nederland in Dordrecht is vanaf 28 april een tentoonstelling te zien van fotojournalist Vincent Mentzel over de Koninklijke familie.

Aan de hand van een selectie uit het uitgebreide oeuvre van Mentzel wordt in Koninklijke foto’s – Vincent Mentzel in Het Hof een beeld geschetst van de Oranjes door de jaren heen. Gastconservator Charlotte van Lingen, curator Kunsthal, stelt de tentoonstelling samen.

Vincent Mentzel was jarenlang dé fotograaf van de Haagse politiek en is befaamd om zijn portretfotografie. Van leden van het Koninklijk Huis maakte hij honderden foto’s die intieme en persoonlijke portretten opleverden. De tentoonstelling toont een selectie van 94 toonaangevende foto’s die Mentzel in de loop der jaren van hen maakte.

Familieportret van de koninklijke familie in de privévertrekken van Paleis Huis ten Bosch in 1985. Foto Vincent Mentzel. Den Haag, 1985.
Familieportret van de koninklijke familie in de privévertrekken van Paleis Huis ten Bosch in 1985. Foto Vincent Mentzel. Den Haag, 1985.

Wederzijdse klik

Hij maakte tweemaal de officiële staatsieportretten van koningin Beatrix, in 1980 en 2010. Ook de portretten die zijn gebruikt voor zowel de postzegel als het silhouet van Beatrix op de Nederlandse munt zijn van zijn hand. In de afgelopen halve eeuw heeft Mentzel veel Oranjes voor zijn lens gehad. Het contact met hen verliep volgens de fotograaf altijd plezierig:

- advertentie -

‘Dat spoort geheel met mijn manier van werken. Wie ik ook fotografeer – politici, bouwvakkers, kunstenaars, koninklijke hoogheden – , steeds probeer ik een wederzijdse klik te laten ontstaan. Ik wil de tijd hebben om met mensen te praten, hen een beetje te leren kennen, over hun werk te horen, hun omgeving te observeren.’

De fotograaf viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. Voor Het Hof van Nederland een van de aanleidingen om de tentoonstelling te organiseren. Koninklijke foto’s – Vincent Mentzel in Het Hof is van 28 april t/m 20 september 2015 in Dordrecht te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek met tekst van Gijsbert van Es en vormgegeven door Irma Boom.

Boek: Foto’s van Vincent Mentzel

Kroonprins Willem-Alexander poseert in de tuin voor Paleis Huis ten Bosch. Foto Vincent Mentzel. Den Haag, 1985.
Kroonprins Willem-Alexander poseert in de tuin voor Paleis Huis ten Bosch. Foto Vincent Mentzel. Den Haag, 1985.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: