Regisseur maakt korte film over ‘Peerd van Ome Loeks’

Regisseur Steven de Jong gaat een korte film maken over het Peerd van Ome Loeks, een van de bekendste symbolen van de stad Groningen. In de film wordt stilgestaan bij de oorsprong van het symbool. Dat meldt Nu.nl.

Het Peerd van Ome Loeks is afkomstig uit een Gronings liedje uit circa 1900. Het wordt gezongen op dezelfde melodie als het sinterklaas-liedje Daar wordt aan de deur geklopt en gaat als volgt:

Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Guster nog goud gezond, sluig ‘e mit steert in ’t rond
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Haar ‘k hom moar vreten geven, din was ’t wel in leven bleven.
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Appelon en Ome Loeks

Over de identiteit van Ome Loeks bestaat onduidelijkheid. Mogelijke kandidaten zijn bijvoorbeeld Loeks Kuiter uit Kiel-Windeweer, Loeks Hansen uit Delfzijl en stalhouder Loeks Bolhuis uit Groningen.

De bekendste ‘Loek’ is echter Lukas “Loeks” van Hemmen (1876-1955). Deze kandidaat had een kroeg en stalhouderij aan de Zweg in Groningen, De Slingerij. De man had een beroemd renpaard, Appelon geheten, waar het niet goed mee afliep. Op een dag trapte het paard naar de stalknecht waarop Loek het ongedurige dier met een riek terugdreef. Daarbij zou Appelon een verwonding opgelopen hebben. Enkele dagen later overleed het renpaard. Toen de paardenslager het kadaver wat later kwam halen zouden een paar jongens t Peerd van Ome Loeks is dood hebben gezongen.

- advertentie -

Regisseur Steven de Jong maakte eerder films als De Schippers van de Kameleon, De Scheepsjongens van Bontekoe en De Hel van ’63. Bij het maken van de film over de herkomst van het Groningse liedje werkt hij samen met de regionale omroepen van Groningen, Friesland en Drenthe. In die provincies zal de korte film ook te bewonderen zijn. De film Peerd van Ome Loeks maakt deel uit van een drieluik Noord, waarin drie verhalen over de drie noordelijke provincies worden verteld.

Boek: Het Groningen Boek

In Groningen zorgt het lied vaak voor veel gezelligheid:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier