Dark
Light

Gevolgen van het Verdrag van Malta

Auteur:
1 minuut leestijd

Gevolgen van het Verdrag van MaltaOp 1 september 2007 trad in Nederland de Wet op de archeologische monumentenzorg in werking. Actualiteitenrubriek EénVandaag besteedt vandaag aandacht aan enkele gevolgen van die wet.

Sinds 2007 moet iedereen die iets wil bouwen op archeologisch interessante grond, eerst onderzoeken of er iets van waarde in de bodem zit. Dit is vastgelegd in de Wet op de archeologische monumentenzorg. In deze wet werden de principes die in 1992 waren vastgelegd in het Verdrag van Malta doorgevoerd in de Nederlandse wetgeving.

Vedrag van Malta
Het Verdrag van Malta werd in 1992 ondertekend door de lidstaten van de Raad van Europa en legde vast hoe er in Europa omgegaan moet worden met archeologisch erfgoed. Er werd onder meer in vastgelegd dat ‘de verstoorder betaalt’.

Vanwege de nieuwe regels zijn er de laatste tijd talloze opgravingen verricht. Vervolgonderzoeken vonden echter vaak niet plaats. Veel archeologen zijn van mening dat dat anders moet. Omdat de burger betaalt voor het archeologisch onderzoek, vinden ze dat die er ook iets voor terug moet krijgen. Wat dat ‘iets’ moet zijn, daar wordt nog druk over gediscussieerd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×