Radiotechnicus Frans Brouwer uit Voorburg maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzonder beeldverhaal. De strip geeft een beeld van het dagelijks leven in bezettingstijd en is tot en met 22 mei te zien bij Nationaal Monument Kamp Vught.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek liet in 2010 voor het eerst het werk van Frans Brouwer (1906-1964) zien. Historicus Loe de Jong achtte het werk van grote waarde. In 1951 schreef hij Frans Brouwer onder meer het volgende:
“Ik ken geen werkstuk, dat geslaagder is dan het Uwe en dat betere voorbeelden bevat van onvervalste humor uit de bezettingstijd. (…) Uw stuk hoort thuis in een nationale verzameling.”
“De in totaal 33 stripverhalen zou je in moderne termen kunnen beschouwen als een blog, maar dan nog zonder computer, zonder internet en lange tijd ook zonder lezers.”
Voor de expositie zijn verschillende thema’s uit de strip via objecten, foto’s en geluidsfragmenten tot leven gebracht. Zo zijn in de tentoonstelling onder meer noodkacheltjes, buizenradio’s, landwachtuniformen, Duitse helmen en Oekraïense sigaretten te bewonderen.
Lezing
Samen met Paul van der Heijden stelde Ribbens het boek Bezetting in beeld: het beeldverhaal van Frans Brouwer 1944-1945. In dit boek zijn de 33 beeldverslagen van Frans Brouwer integraal opgenomen, aangevuld met onder meer een biografie en enkele redactionele bijdragen.