Kranslegging bij Indische plaquette

Binnenhof
In het Tweede Kamergebouw wordt aankomende zondag weer een krans gelegd bij de Indische plaquette.

De kranslegging vindt plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De bijeenkomst begint met een korte toespraak van de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Jan-Kees Wiebenga. Deze stichting organiseert ieder jaar op 14 augustus de besloten herdenking in het Tweede Kamergebouw.Na de toespraak van Jan-Kees Wiebenga spreekt Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Samen met de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, legt zij hierna namens de Staten-Generaal een krans bij de Indische plaquette.

- advertentie -

Op maandag 15 augustus staat Nederland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aan de oorlog kwam op 15 augustus 1945 een eind door de capitulatie van Japan.

De bronzen Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw werd op 15 augustus 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: