Dark
Light

Kranslegging bij Indische plaquette

1 minuut leestijd

In het Tweede Kamergebouw wordt aankomende zondag weer een krans gelegd bij de Indische plaquette.

De kranslegging vindt plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De bijeenkomst begint met een korte toespraak van de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Jan-Kees Wiebenga. Deze stichting organiseert ieder jaar op 14 augustus de besloten herdenking in het Tweede Kamergebouw.

Na de toespraak van Jan-Kees Wiebenga spreekt Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Samen met de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, legt zij hierna namens de Staten-Generaal een krans bij de Indische plaquette.

Op maandag 15 augustus staat Nederland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aan de oorlog kwam op 15 augustus 1945 een eind door de capitulatie van Japan.

De bronzen Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw werd op 15 augustus 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie