Dark
Light

Krimmler Wasserfälle – De hoogste waterval van Europa

Korte geschiedenis
Auteur:
3 minuten leestijd
Krimmler Wasserfälle (CC BY-SA 3.0 - Rob Koster - wiki)
Krimmler Wasserfälle (CC BY-SA 3.0 - Rob Koster - wiki)

De Krimmler Wasserfälle of Krimmler watervallen in Oostenrijk, bij de grens tussen het Salzburgerland en Tirol, staan bekend als de hoogste waterval van Europa. Met een valhoogte van 380 meter zijn de Krimler Watervallen mondiaal gezien de vijfde hoogste waterval ter wereld. Per seconde valt er gemiddeld 5,6 m3 water naar beneden. Een must see voor wie Oostenrijk bezoekt. Een korte geschiedenis plus de belangrijke feiten en weetjes over deze prachtige watervallen.

Locatie en adres

Onderste gedeelte van de Krimmler Wasserfälle in 2015 (CC BY-SA 4.0 - Ohelwig - wiki)
Onderste gedeelte van de Krimmler Wasserfälle in 2015 (CC BY-SA 4.0 – Ohelwig – wiki)
De watervallen bij Krimmler behoren met jaarlijks 400.000 bezoekers tot de top 10 toeristische best bezochte attracties en bezienswaardigheden in Oostenrijk. De watervallen bevinden zich bij het dorp Krimml, in het nationaal park Hohe Tauern (regio Zell am See)

Adres: ÖAV Warnsdorf/Krimml, 5743 Krimml 47, Oostenrijk (coördinaten: 47° 13′ NB, 12° 10′ OL)

Korte geschiedenis van de Krimmler Watervallen

De Krimmler watervallen bestaan als geologisch wonder al dertig miljoen jaar. De watervallen maken deel uit van de rivier Krimmler Ache, die begint in het Krimmler Achendal op de Dreiherrenspitze (bijna 3500 meter hoog). De Krimmler Ache komt uit in de rivier de Salzach, een zijrivier van de Inn. De Inn op zijn beurt mondt uit in de Donau, die afstroomt richting de Zwarte Zee.

In drie etappes – met respectievelijke valhoogtes van 140, 100 en 140 meter – stort het water van de Krimmler Wasserfälle naar beneden. Richting de top is het ongeveer een uur wandelen, waarbij er acht uitkijkpunten zijn. Op de weg naar boven kan er een tussenstop gemaakt worden bij een gezellig restaurant met terras, waar vandaan men een prachtig uitzicht over de Krimmler watervallen heeft.

Krimmler Wasserfälle (CC BY-SA 2.5 - Andrew Bossi - wiki)
Krimmler Wasserfälle (CC BY-SA 2.5 – Andrew Bossi – wiki)

Sinds de achttiende eeuw zijn de watervallen populair bij buitenlandse toeristen. Met name welgestelde Bitten, mede rijk geworden door de Industriële Revolutie, bezochten de watervallen bij Krimler graag. Om die reden bouwde de Oostenrijker Ignaz von Kürsinger uit Mittersil in 1835 een looproute tot aan de bovenste plek van de waterval. In het jaar 1879 verbeterde de Österreichse Alpen Verein (ÖAV) deze route tot een veiliger en beter toegankelijke panorama-weg.

In 1963 kwam er een nieuwe toegangsweg gereed, de gerenoveerde Gerlosstraße, die het gebied van de watervallen beter bereikbaar maakte. In 1967 bepaalde de Europese Raad (niet te verwarren met de Raad van Europa) van de Europese Unie dat de Krimmler Wasserfälle tot het beschermde Europese natuurerfgoed behoort.

De grootste hoeveelheid kubieke meter water die in deze waterval tegelijkertijd omlaag is gekomen, werd gemeten op 25 augustus 1987. Toen viel er liefst 166.7 m³ water per seconde naar beneden.

Ongelukken bij de Krimmler Wasserfälle

Zoals bij vele plekken waar de natuur zijn gang kan gaan en er grote hoogteverschillen zijn, hebben zich in het verleden bij de Krimmler Wasserfälle diverse ongelukken voorgedaan, slechts incidenteel met dodelijke afloop. Hieronder een overzicht van ernstige incidenten bij deze Oostenrijks waterval. Het zijn er gelukkig niet veel…

28 juli 2011: Een Duitse toerist van 20 jaar wilde zijn voeten koelen in de waterval. Hij gleed uit en werd 100 meter meegesleurd. Twee meter voor de hoogste waterval van 140 meter wist hij zich aan een steen vast te houden. Een reddingshelikopter redde hem uit zijn benaderde positie.


4 augustus 2018: Een 24-jarige Tsjechische vrouw wilde haar haren wassen in de waterval, maar gleed weg en verdronk.

Lees ook: De Kleine IJstijd in Europa 1570-1700
Boek: Capitool reisgids – Oostenrijk

Korte video over de Krimmler Wasserfälle:

Bronnen

Internet
-https://www.wasserfaelle-krimml.at/
-https://krimml-wasserfalldorf.at/krimml-geschichte-ueberblick/
-https://www.bergundbahn.com/magazine/actief/wandelen/krimmler-wasserfalle/
-http://www.europeanwaterfalls.com/waterfalls/krimmler-wasserfalle/
-https://de.wikipedia.org/wiki/Krimmler_Wasserf%C3%A4lle
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Krimmler_Wasserf%C3%A4lle

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×