Kroon, troon en inhuldigingsmantel op Paleis Het Loo

Koningskroon – Foto: Koninklijk Huis

Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander verhuizen onder meer de kroon, troon, rijksappel en inhuldigingsmantel naar Paleis Het Loo. Ze zullen daar tentoongesteld worden in de zogenaamde Audiëntiezaal.

Regalia – Foto: Koninklijk Huis


De zogenaamde regalia (of rijksinsigniën) zijn van symbolische betekenis bij de inhuldiging; de kroon staat voor de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, de rijksappel symboliseert het grondgebied van het Koninkrijk en de scepter de Koninklijke positie. Samen met de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk worden zij geplaatst op de met rood fluweel beklede credenstafel. Daarachter komt het Rijkszwaard en het Rijksvaandel te staan. De regalia dateren uit 1840 en zijn gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem II.

De regalia zijn vanaf 7 mei te zien in de Audiëntiezaal van Paleis Het Loo. Behalve de kroon, scepter en rijksappel worden ook de inhuldigingsmantel en de troonzetels van het nieuwe koningspaar tentoongesteld. Het rokkostuum van koning Willem-Alexander en de japon van koningin Máxima zijn daarnaast ook te zien. Paleis Het Loo verwacht veel belangstelling voor de tentoonstelling en is daarom tot en met 16 juni steeds een uur langer geopend (tot 18:00 uur).

- advertentie -

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is vanaf 11 mei ook een tentoonstelling te zien over de inhuldiging. In deze expositie ligt de nadruk echter op de relatie tussen de Oranjes en de Nieuwe Kerk.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: