GamesGames

Kunstenaar koopt Italiaans kerkje voor expositie in New York

Montegiordano
Montegiordano
Een Italiaanse kunstenaar heeft in het zuiden van Italië een kleine negentiende-eeuwse kerk gekocht. Hij heeft het godshuis daarna laten afbreken om het vervolgens weer op te bouwen bij het Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Dit tot woede van de dorpsbewoners.


Het kerkje stond in Montegiordano in Calabrië en is helemaal afgebroken en klaargemaakt voor transport naar New York. Verschillende inwoners van Montegiordano zijn ontzet. Ze vinden het ongepast dat ‘hun kerk’ straks een museumstuk is en stellen dat het kerkje als nationaal erfgoed beschermd zou moeten worden.

De kerk werd eind negentiende eeuw gebouwd, maar is al enige tijd niet meer in gebruik als kerk. De bekende kunstenaar Francesco Vezzoli kocht de kerk enige tijd geleden via internet. Het godshuis gaat onderdeel uitmaken van zijn Trinity-project over kunst, religie en glamour. Op de muren van de kerk zal straks video-werk van de kunstenaar geprojecteerd worden.

Vanwege het protest van de dorpsbewoners ligt de verhuizing van de kerk stil. De zaak wordt nu onderzocht door culturele dienst. Vezzoli beweert over alle vergunningen te beschikken en heeft ook aangegeven bereid te zijn de kerk na de tentoonstelling terug te brengen naar het dorp. Het zou daar dan opnieuw opgebouwd kunnen worden.

- advertentie -

Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister