/

Kunstenaar zoekt lookalike Vincent van Gogh

Vincent van Gogh volgens John Peter Russell, 1886
Vincent van Gogh volgens John Peter Russell, 1886

De Canadese schrijver en kunstenaar Douglas Coupland is op zoek naar een mannelijke lookalike van Vincent van Gogh. De man die qua gezicht het meeste lijkt op de Nederlandse schilder wordt gebruikt als model voor een bronzen sculptuur van twee bij drie meter.

De bewerking van Tadao Cern - Foto: Still YouTube
Bewerkt zelfportret van Vincent van Gogh
Wie denkt dat hij op de kunstenaar lijkt, kan een foto insturen via de website van het project. Om de sculptuur te verwezenlijken maakt Coupland gebruik van 3D-scan technologie. Op basis van de gezichtskenmerken die hieruit voortkomen wordt het bronzen beeld gevormd. De winnaar van de zoektocht ontvangt 5000 euro en gaat met een introducee naar Vancouver voor het maken van de 3D-scan.

Het bronzen gezicht van Vincent van Gogh is de eerste van een serie outdoor kunstwerken genaamd ‘Redheads’. Het project is ontstaan door Couplands fascinatie voor menselijke mutaties. Deze genetische evolutie is volgens de kunstenaar een intrigerende microkosmos van hoe al het leven op aarde continu verandert. Coupland:

“Iedereen heeft wel iemand in zijn naaste omgeving die op Vincent van Gogh lijkt. Het zou zelfs je buurman kunnen zijn. Rood haar is de meest recente succesvolle menselijke mutatie. Een tot twee procent van de mondiale populatie is roodharig. In Noord-Europa en andere westerse landen kunnen deze percentages stijgen tot wel zes procent. Het roodharigen gen komt voor bij mensen met twee kopieën van een recessief allel op chromosoom 16, die een aangepaste versie van het MC1R proteïne produceert. Dit betekent dat nooit exact duidelijk is wanneer een gen zich aanpast en welke invloed dit heeft op het uiterlijk van een persoon. Dit is een fascinerende creatie van de natuur.”

Ook interessant: Kleurenfoto Vincent van Gogh opgedoken
Overzicht van boeken over Vincent van Gogh

Bekijk meer over:

Kunstgeschiedenis, Nieuws

Categorieën

Vorige verhaal

Catharina de Grote als kunstliefhebber

Volgende verhaal

Het einde van de Rock & Roll Junky