Dark
Light

Kunstraad heeft kritiek op Stedelijk Museum

1 minuut leestijd

Het nieuwe logo van het Stedelijk Museum
De Amsterdamse Kunstraad (AKr) heeft kritiek op een subsidieaanvraag van het Stedelijk Museum. Volgens de raad heeft het museum geen enkele rekening gehouden met de huidige economische en politieke situatie.

De AKr adviseert de gemeente over de besteding van beschikbaar subsidiegeld. Meestal worden de adviezen door de gemeente overgenomen. In een brief schrijft de raad dinsdag dat het Stedelijk Museum de gemeente voor eenprobleem heeft gesteld. Volgens de raad is de problematiek van dit museum de afgelopen jaren “als een hete aardappel vooruit geschoven” en wordt deze nu opgediend. De AKr:

Het verschil tussen de subsidieaanvraag van het Stedelijk Museum en het
beschikbare budget is binnen de ‘functionele ruimte op naam’ onoverbrugbaar, tenzij een andere instelling zou worden opgeofferd. Het Stedelijk Museum vraagt 3 miljoen euro meer aan voor het Kunstenplan 2013-2016 dan men ontving uit het Kunstenplan 2009-2012.

De raad concludeert dat het museum bij de aanvraag geen rekening heeft gehouden met de uitspraak van de gemeenteraad om te bezuinigen op de grote culturele instellingen, met uitzondering van het Concertgebouworkest. Amsterdam bezuinigt de komende periode 6,5 miljoen euro op kunstinstellingen.

Het Stedelijk Museum kreeg 12,5 miljoen euro per jaar maar zegt nu jaarlijks 15,5 miljoen nodig te hebben. De AKr heeft de gemeenteraad geadviseerd de komende tijd 11,6 miljoen euro beschikbaar te stellen aan het museum.

Na een jarenlange renovatie opent het Stedelijk Museum op 23 september de deuren weer voor het publiek. De Kunstraad verwijt het museum dat er gedurende de jaren van sluiting geen bezuinigingen op de personele kosten zijn doorgevoerd. Die kosten drukken namelijk zwaar op het budget van het museum. Ook vindt de raad dat het museum de afgelopen jaren ten onrechte heeft gedacht “dat de bomen in de hemel zouden groeien”. Volgens de AKr heeft het Stedelijk de bakens niet op tijd verzet.

  • Contouren Kunstenplan 2013-2016 (pdf)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie