Week van de koloniale geschiedenis

Laatste architect Atomium overleden

Atomium in Brussel
De architect Jean Polak is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste van de drie architecten die gezamenlijk het Atomium in Brussel ontwierpen.

Het Atomium in Brussel werd in 1958 opgericht ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die dat jaar in de Belgische hoofdstad werd gehouden. Het monument was bedacht door de ingenieur André Waterkeyn (1917-2005). Hij wilde met het monument een elementair ijzerkristal uitbeelden. Het ijzerkristal in Brussel is maar liefst150-miljard keer vergroot. De bekende negen bollen hebben allen een doorsnede van achttien meter.

- advertentie -

De bovenste bol van het monument is vernoemd naar André Waterkeyn. Het gebouw is bekleed met roestvrij staal en staat hiermee symbool voor dit metaal dat eind vijftiger jaren sterk in opkomst was.

Architect Jean Polak was samen met zijn broer André verantwoordelijk voor de architecturale aspecten van het monument. Naar aanleiding van het overlijden van de laatste ‘Atomium-architect’ heeft de Atomium vzw, de organisatie die het monument beheert, laten weten dat de broers Polak een essentiële bijdrage hebben geleverd aan het bouwwerk.

Lees ook: Atomium in Brussel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: