Laatste architect Atomium overleden

Atomium in Brussel
De architect Jean Polak is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste van de drie architecten die gezamenlijk het Atomium in Brussel ontwierpen.

Het Atomium in Brussel werd in 1958 opgericht ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die dat jaar in de Belgische hoofdstad werd gehouden. Het monument was bedacht door de ingenieur André Waterkeyn (1917-2005). Hij wilde met het monument een elementair ijzerkristal uitbeelden. Het ijzerkristal in Brussel is maar liefst150-miljard keer vergroot. De bekende negen bollen hebben allen een doorsnede van achttien meter.

- advertentie -

De bovenste bol van het monument is vernoemd naar André Waterkeyn. Het gebouw is bekleed met roestvrij staal en staat hiermee symbool voor dit metaal dat eind vijftiger jaren sterk in opkomst was.

Architect Jean Polak was samen met zijn broer André verantwoordelijk voor de architecturale aspecten van het monument. Naar aanleiding van het overlijden van de laatste ‘Atomium-architect’ heeft de Atomium vzw, de organisatie die het monument beheert, laten weten dat de broers Polak een essentiële bijdrage hebben geleverd aan het bouwwerk.

Lees ook: Atomium in Brussel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: