Dark
Light

Laatste premier Joegoslavië overleden

1 minuut leestijd

Ante Marković, de laatste premier van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Het Kroatische staatspersbureau HINA heeft dat bekendgemaakt.

Marković, een in Bosnië geboren Kroaat, werd in maart 1989 premier van Joegoslavië. In een poging zijn land bijeen te houden probeerde Marković van het socialistische Joegoslavië een meer liberale staat te maken. Onder zijn bewind werden verschillende staatsbedrijven geprivatiseerd. Hij slaagde erin de Joegoslavische dinar te stabiliseren en de levensstandaard in zijn land te verhogen.

In december 1991 trad Marković af als premier. Dit onder meer uit protest tegen de geplande defensie-uitgaven voor 1992. In de periode hierna viel het land uit elkaar. In 2003 verscheen Ante Marković voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie