Lakenhal krijgt schilderij over Leidens Ontzet in bruikleen

Het Dordrechts Museum geeft het schilderij Drie oktober feest van Alexander Hugo Bakker Korff in langdurig bruikleen aan Museum De Lakenhal in Leiden. Het schilderij krijgt bij de heropening van Museum De Lakenhal in 2018 een vaste plek in het museum.

Het werk maakt momenteel onderdeel uit van de vaste opstelling van het Dordrechts Museum. Het is nu te zien in de tentoonstelling Uit liefde voor de stad – Schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht. In deze tentoonstelling komen de hoogtepunten uit de stedelijke collecties van Deventer, Leiden en Dordrecht samen in het Dordrechts Museum.

Volgens het Dordrechts Museum past Drie oktober feest veel beter in de collectie van Leiden. Museumdirecteur Peter Schoon:

“Deze tentoonstelling heeft ons wakker geschud om dit prachtige werk, met een mooi historisch verhaal, de plek te geven die het verdient.”

Traditie

Het schilderij vertelt het verhaal van het Leidens Ontzet dat jaarlijks op 3 oktober wordt gevierd. Op deze datum wordt herdacht dat in 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad, door de oprukkende Watergeuzen onder leiding van Willem van Oranje. Bij veel Leidenaren is het traditie geworden om met familie en vrienden op 3 oktober hutspot met klapstuk te eten. De maaltijd verwijst naar het nog warme gerecht dat na de vlucht van de Spanjaarden in koperen ketels op de schansen van Leiden werd gevonden.

- advertentie -

Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal:

“Sinds 1575 is het Leidens Beleg en Ontzet elk jaar onafgebroken herdacht en gevierd. Juist in de negentiende eeuw, de tijd van Bakker Korff, kreeg die herdenkingscultus een nieuwe impuls. Het is fascinerend om te zien hoe in elke tijd weer invulling werd gegeven aan het Leidse hutspotritueel.”

Boek: Ken je Leiden? – De Sleutelstad in 250 vragen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: