Landlopers en vagebonden – Toon Horsten

Landlopers en vagebonden - Toon Horsten
Landlopers en vagebonden – Toon Horsten
“Je hebt toch wel geld bij je?”

Wie opgroeide in het België van de twintigste eeuw heeft het zijn ouders wel eens horen vragen. Tot 1993 had het land een strikte wet op de landloperij.

Iedereen die zich op straat begaf zonder voldoende geld om een brood te kopen, kon worden opgepakt en veroordeeld. Wie achter de tralies verdween, belandde uiteindelijk in de Rijksweldadigheidskolonies van Wortel en Merksplas – ver van de steden, midden in de bossen en heidegronden.

De kolonies werden een vergaarbak voor armen, asocialen, vagebonden, deserteurs, alcoholisten, eenzamen, simpelen van geest, verdwaalde kozakken, joden en toevallige passanten – waar op een bepaald moment meer dan 6000 mensen zaten opgesloten. Landlopers is het relaas van een bijzonder project, een alternatieve sociale geschiedenis van de voorbije tweehonderd jaar, met als uitgangspunt de steeds veranderende wijze waarop de Belgische maatschappij de voorbije twee eeuwen is omgegaan met haar eigen verschoppelingen.

- advertentie -

Landlopers en vagebonden – Toon Horsten
Vagebonden, verschoppelingen en weldadigheidskolonies

ISBN: 9789045019321
Uitgever: Atlas Contact
Paperback, 384 pagina’s
Prijs: € 24,95

Bestel dit boek bij:

Zimmermanntelegram
Foto van een willekeurige loopgraaf uit de Eerste…
[caption id="attachment_14505" align="alignleft" width="265"] Barakken in AuschwitzZo'n vijftig leden van het Israëlische…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier